Gerechtshof zet gekwalificeerde tolk niet in || Leesmap

Het Leeuwarder gerechtshof heeft woensdag een niet-gekwalificeerde eigen medewerkster beëdigd en ingezet als tolk. Dat gebeurde bij een zedenzaak, met een Friessprekende verdachte.

Alle drie officiële Friese rechtbanktolken werden voor deze zaak benaderd, maar uiteindelijk niet ingehuurd omdat ze een hogere vergoeding willen hebben dan het Openbaar Ministerie wil betalen.

Het gerechtshof schrijft in een schriftelijke verklaring dat de zitting ook met deze niet-gediplomeerde tolk ‘correct en volgens de regels’ is verlopen. De bekende Friese rechtbanktolk Fedde Dijkstra zat bij de zaak op de publieke tribune. Hij heeft vraagtekens bij de gang van zaken, want de tolk van dienst heeft uiteindelijk niets gezegd. Alle betrokkenen verklaarden aan het einde van de zitting dat ze alles goed konden verstaan.

De voorzitter van het hof sprak zelf Fries met de verdachte, met de raadsheren en de advocaat-generaal niet. Dijkstra vraagt zich daarom af of zij wel echt alles hebben verstaan. “De verdachte kreeg de vraag, ‘wat doet u overdag?’ De man zei toen, ‘ik koaitsje‘. Weten de raadsheren wat ‘koaitsjen‘ is? Ik vraag het me af.” Ook zei de advocaat-generaal een keer ‘als ik het goed verstaan heb’. Lees verder

Bron: https://www.omropfryslan.nl/

Facebook